May 20, 2019 By admin 0

Cat de expus esti daca mananci mult zahar

Se vehiculeaza tot mai multe mituri legate de consumul in exces de dulciuri ce poate duce la diabet in timp.De la Doctor Mit Bogdan Ivanescu poti afla legatura dintre dulciuri si diabet si daca este un mit sau nu ca din cauza dulciurilor ai diabet.Diabetul se caracterizeaza prin valori crescute ale concentratiei glucozei in sange si prin dezechilibrarea metabolismului.

Chiar si asa, asta nu inseamna ca exista o relatie directa intre cele doua, insa prin o dieta hipercalorica, bogata in grasimi si cu multe dulciuri concentrate poate duce la cresterea in greutate.

Odata cu cresterea in greutate datorata consumului in cantitati ridicate de dulciuri rafinate se ajunge la obezitate si astfel creste riscul de a se declansa diabetul zaharat de tip 2.Ca urmare, diabetul poate fi atat o tulburare alimentara, cat si o tulburare a celor trei tipuri de metabolism, respectiv, proteic, lipidic si glucidic.

Cel mai frecvent la aparitia diabetului, primul profil care se deterioreaza este profilul lipidic, apoi cel glucidic, dupa, cel proteic.

Obezitatea determina rezistenta la insulina, ceea ce inseamna ca daca mancam dulciuri, va creste nivelul de glucoza din sange, organismul produce mai multa insulina ca sa coboare aceasta glicemie, dar insulina este ineficienta si prin urmare glicemia nu coboara ci va avea valori marite ceea ce arata ca persoana sufera de diabet.

Diabetul zaharat de tip 2 mai poate aparea la pacienti si ca urmare a mostenirii pe cale genetica, sansele de transmitere cele mai mari fiind pe cale paterna, dar cu toate acestea, depinde cel mai mult de factorii de mediu decat de cei genetici.Preponderenta cea mai mare de aparitie a diabetului este mai ales la persoanele cu varsta de peste 40 de ani si apare mai mult in cazul pacientilor care au tatal sau bunicul patern diabetic.In schimb, daca exista diabet doar la mama sau pe linie maternala, preponderenta de mostenire a diabetului zaharat de tip 2 este mai redusa, dar in acelasi timp nu inseamna ca nu poate aparea.

Diabetul mai inseamna si o disfunctie a intregului sistem vascular din organism si care afecteaza in general, vasele mici de la nivelul organismului.Cele mai afectate organe intr-un diabet dezechilibrat sunt ochiul si retina.Din aceste motive, pacientii cu diabet dezvolta frecvent retinopatia diabetica, care este initial neproliferativa, apoi proliferativa, si care in timop poate duce la orbire. S-a observat ca cea mai mare frecventa a orbirii apare la adultii ce au diabet zaharat de tip 2.

De altfel, dulciurile, ciocolata sau zaharul pot fi consumate de persoanele cu diabet doar daca fac parte dintr-un plan de alimentatie sanatoasa sau sunt combinate cu miscare. Nu exista mai multe restrictii pentru persoanele cu diabet decat pentru cele care nu au boala.Ideal este sa consumi o cantitate foarte mica si doar ocazional, alcatuindu-ti meniul preponderent pe alimente mai sanatoase.

Mai multe informatii puteti descoperi in urmatorul videoclip Doctormit: