Am auzit pilda asta acum ceva timp si o uitasem, o parasisem undeva intr-un colt de suflet si de minte. Mi-a placut tare mult asa ca, din amintiri, am scris-o intru impartasire.
Foto
Demult, tare demult, intr-o tara indepartata domnea un imparat foarte intelept. In imparatie era o padure despre care se spunea ca este blestemata, drept urmare nu avea nimeni voie sa calce acolo ori sa vaneze in ea. Dat fiind firea omeneasca, un tanar (si nelinistit) a incalcat regulile. Fiind prins, la judecata, imparatul i-a spus:
– In mod normal ar trebui sa te inchid in temnita fiindca ai incalcat spusele mele, dar fiindca esti un tanar la inceputul vietii iti dau o sansa. Asta inseamna ca trebuie sa-mi raspunzi la urmatoarea intrebare: Ce isi doresc femeile? Pana imi dai raspunsul vei ramane in temnita dar ai voie sa chemi pe oricine ar putea sa te ajute in aflarea raspunsului.
Pe parcursul a cateva luni tanarul a tot discutat cu diverse femei din anturajul sau, dar toate isi doreau lucruri diferite, in functie de varsta sau aspiratii: Mama lui dorea sa-si vada copiii la casa lor, sanatosi, sora lui isi dorea un sot bun, etc. Deznadajduit tanarul apeleaza la o vrajitoare din imparatie care ii spune:
– Eu iti dau raspunsul, dar cu un pret… Trebuie sa ma iei de sotie.
Tanarul era acum impartit : libertatea sa alaturi de o vrajitoare batrana si urata ori temnita intunecata si umeda pe viata? A stat si s-a gandit asa cativa ani pana nu a mai rezistat si a acceptat targul.
Vrajitoarea atunci i-a spus:
– Du-te si spune-i imparatului ca ceea ce-si doresc cel mai mult femeile e libertatea absoluta.

Te va elibera!
Si asa a fost. Tanarul acum s-a trezit liber dar constrans sa respecte o promisiune care ii provoca repulsie. Fiind un om de cuvant insa a luat de nevasta pe batrana vrajitoare. In prima lor seara ca insuratei, acasa, vrajitoarea se transforma dintr-o data intr-o femeie tanara, fermecatoare si plina de stralucire.
– Dragul meu, eu am fost blestemata sa traiesc in trupul unei vrajitoare pana in momentul in care se va fi gasit un tanar care sa ma ia de nevasta. Blestemul nu e pe deplin rupt, tu trebuie sa alegi in care parte din zi vrei sa ma vezi astfel, urmand ca in cealalta parte din zi sa redevin batrana si urata.
Tanarul, naucit in fata celor intamplate, s-a pus pe ganduri: Daca aleg noaptea, voi avea in pat o sotie minunata dar ziua lumea ma va vedea alaturi de o vrajitoare. Daca aleg ziua, voi fi invidiat de lume dar imi voi petrece noptile cu o batrana. Si-a amintit insa de lucrul care de fapt pe el l-a salvat si a raspuns:
– Esti libera sa alegi tu ceea ce-ti doresti. Esti sotia mea si eu te voi iubi si respecta oricum ai fi!
In acel moment blestemul s-a rupt pe deplin si tanarul nostru a trait fericit alaturi de o sotie minunata, la trup si la suflet, si noapte si zi. Ii oferise… libertatea absoluta!