Exudatul faringian este o analiză prin care se identifică prezența unor infecții la nivelul faringelui. Poate determina toate tipurile de infecții – bacteriene, fungice și virale, prin recoltarea unei mostre de secreții din cavitatea faringiană și apoi prin analizarea ei.

Afecțiunile la nivelul faringelui sunt foarte neplăcute și pot da dureri, iar pentru aflarea exactă a cauzei, exudatul este recomandat. El poate identifica nu doar afecțiunile care produc simptome, ci și pe celelalte, deoarece pot răspândi infecția chiar dacă nu se manifestă.

Metoda de recoltare a exudatului nu este una foarte complicată, însă pentru unii pacienți poate fi neplăcută, deoarece trebuie efectuată presiune pe limbă cu o spatulă și recoltate apoi secreții din faringe, cu ajutorul unui tampon steril special. Acest lucru poate produce stări de vomă.

Analiza secrețiilor din faringe se mai poate face și prin spălătură faringiană. Mai exact se face gargară cu apă sărată și se elimină lichidul într-un recipient steril. Totodată, în cazul copiilor mai este și posibilitatea de a tuși puternic și apoi a scuipa într-un recipient steril.

Înainte de a merge la laborator pentru recoltarea acestei analize, ai grijă să nu mănânci nimic și nici să nu te speli pe dinți. Rezultatele acestei analize pot fi influențate de aceste tipuri de acțiuni, dar și de folosirea apei de gură, de tratamentele cu antibiotice sau de prezența altor tipuri de bacterii prezente în cavitatea bucală.

Când mergi la un laborator de analize medicale pentru exudat faringian ai în vedere și antibiograma. Aceasta va oferi informații cu privire la sensibilitatea bacteriei la antibiotice, ceea ce va fi de mare ajutor pentru prescrierea unui tratament adecvat. Ea va fi necesară în cazul în care sunt confirmate anumite infecții. O poți face și apoi, dar va trebui să revii la cabinetul de analize.

Dacă rezultatele probelor sunt negative, înseamnă că nu există o infecție și vei avea nevoie poate de alte tipuri de analize pentru a depista cauza simptomelor pe care le ai. Dacă rezultatul este unul pozitiv, vei avea nevoie de un tratament adecvat, prescris de medic. Cele mai populare infecții bacteriene sunt: infecțiile faringiene, streptococice, scarlatina, febra reumatică, meningita, difteria sau tusea convulsivă. În ceea ce privește infecțiile virale, foarte des este vorba de: enterovirus, virusul Epstein-Barr sau herpesvirusurile. Referitor la infecțiile fungice, acestea pot produce afte.

Un diagnostic corect poate fi pus doar în urma unor analize, iar ca acestea să fie cât mai precise trebuie să mergi la un laborator care să recolteze și interpreteze probele în cele mai bune condiții. Recomandarea noastră este ProTest Diagnostic, un cabinet de analize medicale din Galați, care oferă servicii de top la prețuri foarte bune. Pentru transparență ai pe site costurile aferente pentru analizele disponibile.