Pentru sanatatea noastra psihica, ar trebui sa ne deconectam cel putin o zi de pe Facebook sau de pe alte retele social media. Sa fim o zi offline. Cat de greu poate fi?
Putem folosi acest timp intr-un mod benefic:
- Fie pentru a petrece un timp de calitate cu familia si prietenii nostril
- Fie pentru a petrece timp singuri cu noi insine, in care sa desfasuram o activitate care ne place (sa gatim, sa desenam, sa alergam prin parc etc). In acelasi timp, avem ocazia sa ne organizam gandurile si sa ne constientizam fricile sau ce ne supara cu adevarat.
Cum ne afecteaza Facebook?
1.Facebook poate duce la depresie
Poti avea multi prieteni virtuali. Insa, prietenii adevarati sunt putini la numar si ai nevoie de o interactiune fata in cu ei pentru a-ti aduce aminte cine esti si ce iti doreai de la viata.
Pe langa acest aspect, exista riscul sa ramai blocat emotional. Putini sunt cei care rezista tentatiei de a se uita pe profilul fostului sau fostei. Nu vei putea trece mai departe daca ii monitorizezi online viata fostei iubite. Iar depresia se poate instala cand vezi ca fostul partener si-a refacut viata.
Scapa de lanturile depresiei. Traieste viata in prezent, cu oamenii dragi pe care ii ai in viata ta acum.
2.Facebook poate starni invidie
Nu cred ca este un efect surprinzator. Sa te uiti la imaginile postate de prieteni, la episoade din viata lor, poate starni un sentiment de invidie si gelozie.
Facebook te poate determina sa nu mai fii multumit de viata ta. De ce? Pentru ca vei compara viata ta cu viata altora. Este extrem de daunator pentru sanatatea ta psihica. Gandeste-te ca fiecare om are problemele lui si fricile proprii cu care se confrunta.
Renunta la obiceiul de a naviga ore in sir pe paginile oamenilor. Mai bine, iesi in oras cu prietenii tai si traieste-ti viata.
3.Facebook a redus interactiunea fata in fata
Ai observat situatiile in care se intalnesc pe strada un baiat cu o fata si nu stiu cum sa comunice natural, firesc si clar? Asta se intampla pentru ca oamenii comunica din ce in ce mai mult prin mesaje.
Daca folosesti Facebook-ul pentru a stabili un loc de intalnire cu prietenii offline, atunci folosesti cum trebuie Facebook-ul!
Pentru a mentine o relatie de prietenie sau de natura romantica este nevoie de o interactiune fata in fata.
4.Facebook a redus capacitatea de comunicare fata in fata
Gandeste-te la momentele in care te duci la un interviu si iti dai seama ca nu poti vorbi clar, corect si fluent in limba romana. Asta in prima instanta.
Daca vei avea ceva de redactat si in mintea va aparea limbajul folosit pe retelele sociale. Nu te va ajuta in situatia aceasta. Citeste articole, carti si comunica cat mai des cu oamenii fata in fata.
Facebook si Social Media ne-a adus mai aproape si a eliminat barierele. Insa, ne-a facut sa fim mai deconectati unul de celalalt. De exemplu, uita-te in metrou.
Nu trebuie sa fim anti-tehnologie pentru a trai o viata mai buna. Solutia consta in echilibru. Foloseste Facebook pentru a tine legatura cu prietenii tai, pentru a fi curent cu subiectele de care esti interesat sau de evenimentele din oras.
Dar macar o data pe saptamana traieste o zi offline!