January 30, 2019 By admin Off

Expeditia de la Basarabov 1

Basarabov este o localitate in Bulgaria (BURGALIA – a fost schimbat numele prin anagramare pentru dezamortizarea lui – GAL este ALB, BUR este vestitul trib din care se tragea Burebista, unul din cele mai puternice si mai mari din vremea de dinainte de anul 0), situata la circa 85 km de Bucuresti, in apropierea careia se afla Manastirea Sf. Dimitrie Basarabov (ale carui moaste sunt prin Mitropolie, in Bucuresti).
Pentru a ajunge acolo, se iese prin vama de la Giurgiu. Aveti doua cai: cu masina personala cu trecere prin Ruce si apoi pana la Basarabov (ceea ce e mai complicat pentru un prim drum, intrucat indicatoarele rutiere cu denumiri de localitati sunt scrise cu litere chirilice sau dublate, insa poate fi derutant) sau varianta in care lasati masina in parcarea vamii in Bulgaria, iar la iesirea din vama luati taxiul cu numai 10 EURO pana in Basarabov, in fata manastirii ( circa 9 km), iar la intoarcere autobuzul din Basarabov pana in Ruse (1,2 LEVA echivalentul a 70 de BANI romanesti), iar de la autogara pana la vama tot taxiul (5 LEVA, echivalentul a 2,5 LEI).
Partile bune sunt ca bulgarii vorbesc romaneste, nu toti, dar gasesti, preturile sunt foarte mici (exemplu un calup de branza de marimea unui sul de hartie igienica costa 7 LEVA – adica 3,5 LEI), iar buulgarii nu sunt agresivi de fel, chiar dau dovada de omenie, calm si civilizatie (au si ei gherlele lor, dar sa nu uitam de barna).
Bun! Manastirea este sapata in calcar, la o inaltime considerabila.

Energia zonei se aseamana cu cea a Dobrogei la Casian, dar la intensitate mult scazuta. Dar la fel, este vorba de un intreg complex de stanci care formeaza dealurile din preajma raului Lom. Nu toate stancile sunt calcaroase, si se pot vedea locuri unde calcarul imbraca stanca. Oricum, roca este moale, usor de sculptat in cele mai multe zone, dovada o fac galeriile sapate de aici.
Veti gasi megaliti la Basarabov, si se intind pe toata valea Lomului, insa putin stersi din cauza rocilor care au un grad de macinare crescut, aici. Insa, cei mai spectaculosi ii veti gasi cand veti traversa versantul pe partea sa sudica.