July 10, 2020 By admin 0

Firma de papetarie

La parterul blocului in care locuiesc este o firma de papetarie si reincarcari cartuse, o firma ca oricare alta, aparent banala. Ulterior, din discutia cu domnul Matei, patronul firmei, am aflat ca acest gen firma, care se putea intalni la inceputul anilor 2000 la orice colt de strada si se parea ca este o activitate de viitor, este pe cale de disparitie de cand comertul online cu produse de papetarie a luat amploare. Doar 3% din firmele de profil care au deschis in anii 2000 afacerea mai exista si in prezent, restul fiind de mult lichidate sau avand alt obiect de activitate.

Prins in conversatie, am inceput sa-l intreb cum de a reusit sa reziste pe piata si de ce nu a inchis pravalia, la fel ca ceilalti care vindeau produse similare. Modul in care lucreaza cu clientii sai se pare ca este ceea ce il mentine in activitate si legaturile personale pe care si le creaza cu fiecare client al sau pornskill.com. Mi-a dat si cateva exemple de clienti despre care spune ca este convins ca ii va avea in portofoliu si peste ani buni de zile si nu il vor abandona pentru a cumpara de la magazinele online.

Unul dintre cei mai fideli clienti ai lui este un centru ce traduceri acte auto, unde livreaza saptamanal 10 topuri de hartie de copiator si 5 cartuse de toner. Pentru ca relatia merge bine si livreaza pe loc in aceeasi zi in care primeste comanda, domnul Matei s-a  gandit ca si el sa devina clientul lor pe domeniul lor de activitate. Deoarece luna trecuta si-a cumparat inca un vehicul pentru transportul comenzilor si pentru aprovizionare, a mers si a rezolvat cu actele auto la clientul lui fidel, iar pe langa pretul pe care l-a achitat pentru serviciile prestate, domnul Matei le-a oferit suplimentar si in mod gratuit un set de tusuri pentru stampile. Pare un cadou marunt, spune el, dar astfel de gesturi fac sa cimenteze relatia de afaceri dintre ei.

In alta ocazie, a oferit celui mai important client al sau si anume policlinicii cu plata pentru copii, ca donatie 8 baxuri de hartie de copiator in cea mai grea perioada a lor, atunci cand au avut fondurile de la minister taiate si exista pericolul ca biroul de registratura sa nu isi mai poata desfasura activitatea. Este un serviciu esential in cadrul policlinicii, deoarece toata relatia cu pacientii privind documentatia si scrisorile medicale se realizeaza prin intermediul acestui birou. A fost vizitat a doua zi chiar de directoarea policlinicii pentru a-l anunta ca gestul sau nu doar ca le-a permis sa tina activitatea in parametri optimi, dar a si convins-o sa prelungeasca contractul de colaborare dintre ei pe un termen generos de 5 ani.

Cu un magazin online relatia este rece, imi spune domnul Matei si cea mai mica nemultumire, cum ar fi o intarziere la livrare sau un pachet gresit sau un numar de obiecte din comanda lipsa, poate face ca un client sa fie pierdut definitiv. Insa cu modul lui de pastrare a legaturii cu clientul sau si cu astfel de implicari personale, domnul Matei este sigur ca intr-o lume din ce in ce mai digitalizata si conectata isi va pastra magazinul de papetarie pentru mult timp.