Imunizarea copiilor reprezinta un subiect controversat in ziua de azi intrucat exista mai multe cazuri in care parintii isi doresc sa nu ii imunizeze pe cei mici din diferite considerente personale. Totusi, este bine cunoscut faptul ca vaccinarea copiilor reprezinta o adevarata necesitate intrucat acestia sunt protejati in fata unor afectiuni serioase si devin imuni atunci cand intra in contact cu diferiti virusi. Mai mult, pentru ca cei mici sunt vaccinati intreaga comunitate are de castigat, pentru ca se previn riscurile si in randul prietenilor, rudelor sau colegilor.

De ce este nevoie ca imunizarea sa aiba loc atat de devreme

Bebelusii sunt mai vulnerabili in fata infectiilor intrucat sistemul imunitar nu s-au dezvoltat inca in totalitate, motiv pentru care nu sunt pregatiti sa lupte cu afectiunile. Din acest motiv, chiar si unele afectiuni simple se pot dovedi a fi periculoase sau chiar mortale pentru cei mici, iar imunizarea ajuta la evitarea acestor riscuri. De asemenea, nu exista un surplus al sistemului imunitar prin vaccinare, intrucat acesta lucreaza la eliminarea germenilor in fiecare zi, iar vaccinurile sunt destinate doar pentru cele mai serioase infectii care nu pot fi combatute pe cale naturala de sistemul imunitar.

Cu toate ca parintii nu sunt obligati sa isi vaccineze copii, acestia trebuie sa fie informati de catre medici cu privire la fiecare vaccin in parte si ce rol au, iar primele dintre acestea sunt folosite inca din maternitate, urmand ca mai apoi sa fie aplicate in scoli sau de catre medicii de familie. De asemenea, guvernul intentioneaza sa introduca o lege prin care sa existe 8 vaccinuri obligatorii pentru copiii care vor sa se inscrie la scoala, intrucat cei care nu sunt vaccinati reprezinta un pericol pentru ceilalti din comunitate.

Vaccinurile nu favorizeaza aparitia bolilor

Exista un mit conform caruia vaccinarea poate duce la aparitia autismului, insa a acesta a fost demontat in nenumarate randuri in urma mai multor studii pe esantioane foarte mari. Asadar, imunizarea este sigura, nu are efecte secundare si nu favorizeaza aparitia nici unei boli.

Vaccinuri obligatorii

Asadar, primele vaccinuri necesare sunt cele impotriva hepatitei B si tuberculozei, care sunt administrate in prima zi, respectiv primele sapte zile de viata. Ulterior, pana la implinirea varstei de un an trebuie sa mai fie efectuate alte patru vaccinuri, pentru ca mai apoi sa urmeze cel impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 7 ani, iar la 6 si 14 ani exista si altele care se dovedesc a fi obligatorii.

Asadar, vaccinarea copiilor reprezinta o adevarata necesitate in ziua de azi pentru ca parintii sa se asigure de sanatatea celor mici, in cazul contrar acestia sunt expusi mai multor riscuri si sunt predispusi la dezvoltarea a nenumarate afectiuni.