April 15, 2019 By admin 0

In fiecare noapte ma odihnesc mai bine

Te simti foarte bine cand ai perna potrivita pentru ca poti dormi linistit, iar corpul se odihneste dupa o zi de munca.

Mai mult decat atat, o perna confortabila ofera sprijinul necesar pentru coloana vertebrala si pentru gat eliminand sau prevenind multe forme de dureri dorsale.

Pentru ca ne dorim sa stim daca dormitul cu perna are beneficii sau nu asupra organismul, iata cateva dintre ele:

  • Pernele ofera suport pentru ca sustin capul, gatul si umerii, mentinandu-le aliniate si usurand presiunea din corp
  • Pernele ofera senzatia de confort si ajuta la obtinerea unui somn odihnitor.

Doctor Mit Bogdan Ivanescu ne spune ca exista mai multe tipuri de perne si recomandari de utilizare aferente:

  • Perna pentru cap, care este utilizata pentru sprijinirea capului, gatului si coloanei vertebrale atunci cand corpul este intr-o pozitie de relaxare.Pentru conditii optime, ar trebui sa alegem o perna care sa aibe urmatoarele caracteristici:
  • Este creata pentru a mentine pozitia naturala a coloanei vertebrale.Daca perna este prea inalta, atunci cand dormim pe lateral sau pe spate, gatul este indoit anormal, provocand o intindere a gatului si a umerilor. Aceasta pozitie poate sa obstructioneze respiratia si ca urmare, apare sforaitul.In acelasi fel, pernele prea joase pot cauza si ele intinderi ale muschilor. De aceea, trebuie sa alegem perna bazandu-ne pe dimensiunile corporale si pe preferintele personale.Inaltime optima este intre 10-15 centimetri.
  • Este confortabila. Ca o perna sa fie confortabila depinde in mare masura de preferinte subiective. Unor persoane le plac pernele invelite in bumbac, material care da senzatia de racoare, iar altele prefera materiale mai moi si mai pufoase.
  • Singura conditie de care trebuie sa tinem seama este ca perna trebuie sa te ajute sa dormi bine si sa te trezesti in forma.
  • Este ajustabila. Pentru a se conforma variatelor pozitii de somn, perna trebuie sa fie ajustabila. Ea trebuie sa se muleze pe forma individului si sa elimine orice puncte de disconfort.
  • Perna pentru pozitia de somn pe spate

Perna trebuie sa sustina curbarea naturala a coloanei cervicale si sa ofere un suport optim pentru cap, gat si umeri. Pentru aceasta pozitie, inaltimea pernei ar trebui sa fie mai mica decat pentru pozitia laterala. Daca vom avea si perne sub genunchi obtinem o pozitie confortabila si impiedicam aparitia durerilor de spate.
     –     Perna pentru pozitia de somn pe o parte
Perna trebuie sa sustina capul si gatul astfel incat coloanal vertebrala sa stea intr-o pozitie naturala pe orizontal. Greutatea trebuie distribuita in mod egal, astfel incat sa nu creeze indoiri sau presiuni nesanatoase. Pentru suport in plus, unele persoane prefera sa isi puna sub talie o perna mica sau un prosop rulat.
     –     Perna pentru pozitia intins pe burta
Perna aleasa ar trebui sa fie foarte joasa sau chiar sa nu existe. Capul se poate rezema direct pe saltea, pentru a te asigura ca pozitia sa este sanatoasa. Daca dormim in aceasta pozitie, ar fi de preferat sa punem o perna foarte joasa care sa asigure mentinerea in forma buna a coloanei vertebrale.

Informatii suplimentare poti descoperi in urmatorul videoclip de la DoctorMit: