Pana nu demult, sangele si tesutul cordonului ombilical erau eliminate dupa nastere fiind considerate un deseu nefolositor, insa, in prezent, acel „deseu” reprezinta cea mai potenta si mai utila sursa de celule stem. Celulele stem prelevate din sangele din cordonului ombilical au fost utilizate pentru tratarea copiilor cu anumite afectiuni ale sangelui inca din anul 1989. Cercetarea privind utilizarea celulelor stem prelevate din aceasta sursa cunoaste progrese constante in vederea gasirii de tratamente in cazul unor multitudine de afectiuni maligne, boli cronice sau modul in care capacitatile regenerative pot fi folosite in domeniul cosmetic si nu numai.

Recoltarea celulelor stem din sangele si tesutul cordonului ombilical

Dupa nastere, o cantitate de sange ombilical ramane in cordonul ombilical si in placenta, care este relativ usor de colectat, fara a prezenta risc pentru mama sau pentru copil. Acest sange contine celule stem hematopoietice, celule rare, care se gasesc in mod normal in maduva osoasa. Celulele stem hematopoietice (HSC) sunt capabile sa se prolifereze in toate tipurile de celule din sange – celule rosii, celule albe si trombocite. Acest tip de celule stem sunt responsabile pentru mentinerea productiei de sange pe tot parcursul vietii unei persoane, fiind utilizate de multi ani in transplantul de maduva osoasa pentru a trata bolile de sange. Acceseaza www.stemsure.ro si afla conditiile si pretul la recoltare in cazul celulelor stem prelevate din sangele si tesutul cordonului ombilical.

Cum sunt folosite celulele stem hematopoietice (HSC) in prezent

Beneficiile de a avea celule stem intr-o banca specializata transcend cu mult pretul la recoltare si stocare a acestora. Celulele stem din sangele cordonului ombilical sunt utilizate pentru a trata copiii cu boli sange canceroase, cum ar fi leucemia sau boli de sange genetice, printre care si anemia Fanconi. Celulele stem HSC pot deveni celule sanvgine noi, sanatoase, care sa le inlocuiasca pe cele afectate de diverse boli sau de diverse tratamente medicale agresive, cum ar fi chimioterapia pentru cancer, iar pe aceasta cale sangele din cordonul ombilical ofera o alternativa utila la transplantul de maduva osoasa pentru unii pacienti.

Celulele stem din sangele ombilical sunt mult mai usor de recoltat decat cele din maduva osoasa si pot fi stocate si inghetate pana cand este necesara folosirea lor chiar si peste cateva decenii intrucat nu isi pierd din proprietati. Pe langa usurinta recoltarii acestor celule, aspectele practice aflate in repertoriu celulelor stem HSC permit cercetatorilor sa manipuleze si sa utilizeze HSC-urile pentru repararea tesuturilor si a organelor. Printre calitatile celulelor stem prevelate din sangele ombilical pot fi enumerate capacitatea de reinnoire si proliferare, capacitate de diferentiere in diferite tipuri de celule, functia de mobilizare din maduva osoasa in circulatie sau invers si posibilitatea de a le programa pentru moarte celulara sau apoptoza.