Celulele stem sunt cele care alcatuiesc corpul nostru si se remarca prin faptul ca sunt speciale intrucat nu sunt maturizate complet, ceea ce presupune ca pot capata mai multe functii. Mai exact, pot prelua rolurile avute de peste 200 de celule din corp, printre care cele musculare, ale sangelui, creierului sau altor organe. De asemenea, acestea se pot diviza si crea copii identice, care ajuta la repararea si inlocuirea celor care au fost afectate in urma a diferite procese.
Celulele stem sunt folosite in medicina de mai bine de jumatate de secol, fiind utile in mai multe conditii, pentru tratarea a diferite afectiuni, printre care si cele mai serioase precum scleroza multipla sau leucemia. In astfel de cazuri, tratamentele cu celule stem presupun ca acestea le vor inlocui pe cele care au avut de suferit in urma afectiunilor si se efectueaza un transplant. Donatorii pot fi persoane apropiate sau chiar straini, atat timp cat exista compatibilitate, fara a fi impuse limite din acest punct de vedere.
In plus, cei care vor sa afle mai multe despre celulele stem trebuie sa stie ca in viitor se asteapta ca acestea sa fie folosite pentru tratarea mai multor afectiuni, in prezent lista fiind de circa 80 de boli. Cu alte cuvinte, cu siguranta, celulele stem reprezinta viitorul medicinei, fiind efectuate nenumarat studii pentru intelegerea mai bine a fenomenului.
Prelevare
Exista mai multe modalitati prin care celulele sa fie prelevate, iar una dintre cele mai comune surse e reprezentata de sangele cordonului ombilical, ce se dovedeste a fi bogat in aceste celule. Procedura e foarte simpla, minim invaziva si se pune in practica cu usurinta imediat dupa nastere, in caz contrar se iroseste o sursa foarte buna de celule stem. Totodata, acestea pot fi prelevate si din zona coapselor, procedura fiind si in acest caz foarte simpla si se efectueaza sub efectul anesteziei locale sau generale, in decurs de cateva zile pana cand se obtine cantitatea necesara.
Si maduva osoasa reprezinta o alta sursa importanta, iar celulele stem pot fi de mai multe tipuri, incepand de la cele care sunt considerate mai versatile, in sensul ca pot prelua functiile oricarei alte celule din corp si pana la cele care au doar rolul celulelor din zona din care provin, insa beneficiile sunt aceleasi.
Depozitare
Ulterior, dupa prelevare, daca celulele stem nu sunt folosite in cadrul unui tratament, acestea pot fi depozitate intr-o banca speciala, urmand a fi utilizate ori de cate ori este nevoie. Bancile pot fi publice sau private, iar in cazul primelor politica este ca donarile se fac in mod anonim si pot fi folosite de catre oricine, pe cand in cazul bancilor private acestea sunt pastrate pentru a fi folosite doar de catre clienti.