Un vin dulce sau demidulce e simplu de reperat, are gust… dulce. Dar ce facem cu vinurile seci? Spunem ca un vin este sec atunci cand contine o urma reziduala de zaharuri (rest de zahar natural din glucoza si fructoza), de pana la 4 gr/l adica nu e dulce. Cand sucul de struguri devine vin, in urma fermentatiei apare alcoolul, asta pentru ca avem zaharuri in struguri. Uneori procesul de fermentatie e oprit inainte de punctul in care zaharul e consumat astfel incat va rezulta vin care nu mai este sec. Ca sa avem vin sec lasam procesul de fermentatie sa se termine, adica ramane, asa cum mentionam mai sus, o urma minima de rest de zahar in bautura. Chiar si atunci cand vinul e sec, acesta poate avea gust fructuos cu note mai dulci, in functie de anumiti parametri din care amintim soiul de strugure, treapta de calitate – momentul cand a fost cules sau maturarea in baric.  Nu trebuie sa confundam un vin care lasa o gura uscata cu un vin sec. Cel care lasa gura uscata nu e neaparat sec, insa poate sa fie mai taninos, adica sa aiba mai multe taninuri care nu sunt foarte bine integrate. Aceste taninuri provin de la samburii si pielita strugurilor si sunt foarte folositoare pentru vinurile care se preteaza la invechire.

Astfel, un vin sec tanar care este astringent, in timp va deveni catifelat. Acelasi vin sec tanar la care nu predomina taninurile, si care este catifelat inca de la inceput, in timp poate deveni plat si deci nu se preteaza la invechire. Cu cat strugurii au acumulat mai mult zahar, cu atat mai mult alcool vom avea in vinul sec insa intr-un vin bun alcoolul nu ar trebui sa lase niciodata senzatia ca arde. Vinurile seci rosii se potrivesc foarte bine cu carnea rosie, de porc, miel, si vanat, iar vinurile seci albe merg bine preparatele pe baza de carne de pasare, peste, paste. Branzeturile se asociaza de asemenea foarte bine cu vinurile seci. A consuma vin sec in lipsa mancarii ar putea fi o metoda mai dificila pentru incepatori daca isi doresc sa descopere toate caracteristicile vinului sec. De aceea specialistii recomanda asocierea cu diverse tipuri de preparate, care se regasesc intr-un mediu complet pana sa decidem daca ne place sau nu vinul sec.

La Crama Budureasca se poate alege din gama de vinuri seci special pregatite pentru ocazii speciale sau consumul curent, sunt fructate, maturate partial in baric si invechite la sticla de la 3-4 luni pana la 12 luni, in functie de vin. Feteasca Neagra Premium, Shiraz Premium si Reserve Origini, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Tamaioasa Romaneasca, iata doar cateva vinuri pe care le puteti comanda rapid de la Crama Budureasca. iar pe site gasiti si cateva sugestii interesante de asocieri culinare.  In special vinurile seci de la Budureasca sunt premiate cu medalii de aur, argint, bronz, inclusiv cele organice.